jan suschitzky

Korte introductie bij de films van JAN SUSCHITZKY


Jan Suschitzky werd geboren in Amsterdam op 9 juli 1936. Na de Montessori lagere school en het Montessori lyceum volgde hij een opleiding aan de HTS richting wtb.  

Zijn moeder, Helena Voute, was fotografe en opgeleid in het swingende Wenen van begin 20ste eeuw. Zij heeft hem ongetwijfeld geleerd te kijken met kunstenaarsogen en zal hem ook de liefde voor fotograferen en het denken in beelden hebben meegegeven. 

Naast fotograferen hield hij van mobiles maken aangedreven door  elektromotortjes en uurwerkjes, van ‘beeldhouwen’ met klei, papier en hout, van teksten schrijven bijv. à la Kees Stip en van zingen. Hij was een verhalenverteller ‘pur sang’.

Hij werkte voor de Gasunie als onderzoeker / technisch adviseur en bij de GMD als arbeidsdeskundige en later als manager. Vanaf zijn pensionering in 1994 heeft hij zich verdiept in het gebruik van de computer bij o.a. het ontwerpen van meubels en het bewerken van foto’s. Met hulp van Open Studio te Amsterdam ontwikkelde hij een manier om animatiefilms te maken met foto’s (van bijv. beeldjes van klei) en 3D tekenprogramma’s. 
Grote invloed op zijn werkwijze had zijn confrontatie met cineast / docent Frans Zwartjes op de Vrije Academie te Den Haag, bij wie hij workshops ging volgen. Frans bekritiseerde zijn filmpjes ‘tot op het bot’ maar stimuleerde hem tegelijkertijd om door te gaan. De samenwerking met musici als Neil Thornock in de USA, en Miguel Martinez en Ivo Bol in Nederland heeft geleid tot kunstfilms, die steeds meer waardering oogstten op filmfestivals.

Jan was gefascineerd door het effect van beweging en ritme. Hij probeerde in zijn films beelden voor zich te laten spreken, hij hoopte dat het ritme van de beelden vanzelf een soort  muziekbeleving  bij de kijker teweeg zou brengen. Zijn vroege films zijn daarom ook zonder geluid. Omgekeerd inspireerden jazz en nieuwe, vaak computer gestuurde muziek hem om met het ritme van de muziek te gaan spelen in zijn films. 
 
Jan kreeg helaas te maken met longvlieskanker t.g.v. asbest en is op 1 april 2009 overleden. Ter ere van hem zijn de nagelaten films van Jan verzameld en opnieuw te zien op deze website.Nominaties / Filmfestivals:

2005 / 20062005 / 2006


20072007

Filmhuis Den Haag – Work Space ‘05/’06: plan voor een ruimtelijke installatie met bewegend beeld voor Zaal 5;  Mirabile Visu werd twee keer genomineerd.

Nederlands Film Festival Utrecht; in 2005 met Mijmeringen bij het ontbijt, in 2006 met Het Huis

Media Art Friesland Leeuwarden: Wat gebeurde er in mijn achtertuin? Experimentele documentaires over tijd, het belang van een bepaalde plaats en geheugen; deelname met  Het Huis

The 12th Annual Not Still Art festival New York met The House